Utvikler seg som unge musikere

Inne på et undervisningsrom på Institutt for musikk og dans ved Universitetet i Stavanger sitter 18-åringene Maria Bue Kessel og Cindy To og spiller piano med engasjement og innlevelse. De to er medlemmer av talentutviklingsprogrammet Unge Musikere der de får mulighet til å utvikle seg som nettopp – unge musikere.

Maria Bue Kessel spiller under en øvingstime i programmet Unge musikere.
    Skage Rollheim Larsen (14) spiller under Rogalandsmesterskapet i skolekorps.
    Maria Bue Kessel og Cindy To under en øvingstime i programmet Unge musikere.

Det er lørdagsformiddag og utenfor skinner solen. Maria Bue Kessel og Cindy To ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om det fine været, og sitter oppslukt i notene til Lutos?awski-Paganini variasjoner for klaver duo som de har foran seg.

Ca. hver tredje uke møtes de to sammen med de andre medlemmene i det nasjonale talentutviklingsprogrammet Unge musikere. Programmet er et nasjonalt utviklingsprogram som blir organisert i regionale enheter og blir drevet av høyere musikkutdanningsinstitusjoner i regionene.

Vunnet flere priser
I Rogaland administreres Unge musikere av Institutt for musikk og dans ved Universitetet i Stavanger, og gir unge talenter som Maria og Cindy et supplement til den ordinære undervisningen de ellers får gjennom musikkskoler og private musikklærere. Her får de pianoundervisning av førsteamanuensis Gisela Herb og professor Erling Eriksen.

Klaverduoen CiMA, som er sammensatt av navnene deres - Cindy og Maria, har spilt sammen i flere år, og har vunnet flere priser. De har blant annet stukket av med førsteprisen i finalen i Ungdommens musikkmesterskap, som er et mesterskap i
klassisk musikk for alle under 26 år. De har også kommet til finalen i Ungdommens kulturmønstring (UKM) og holdt en rekke konserter på kirker og i konsertsaler rundt om i regionen. I tillegg har fått opptre under Stavanger kammermusikkfestival.

Opplevd mye
Fingrene til Maria glir lett over tangentene på Kawaii-flygelet og en nydelig melodi fyller rommet.

– I den tredje takten må du holde nede fingrene akkurat der for å få armvekten ned i tangentene. Det er ganske viktig. Se her. Jeg skal vise deg.

Førsteamanuensis Gisela Herb viser Maria hvordan hun kan slippe ned sin naturlige armvekt i tangentene for å få den ønskede effekten. Stykket de nå øver på, skal fremføres på en konsert som er planlagt i juni. De må bruke tiden frem mot konserten til å øve for at stykket skal sette seg skikkelig i fingrene. Klaverduoen CiMa har spilt sammen i flere år igjennom talentutviklingsprogrammet Unge musikere, og de to unge musikerne er takknemlige for at de får være en del av programmet.

– Unge musikere gir oss motivasjon til å bli enda bedre musikere, og vi får også mye erfaring med å opptre og god oppfølging av lærerne. Her får vi i tillegg møte andre ungdommer som er interessert i musikk og det er et sterkt samhold i gruppa, sier Maria Bue Kessel (18).

– Vi har også fått reist og opplevd mye, blant annet til Gotland og Spania og spilt sammen med ungdommer som holder på det samme som oss i ulike land. Vi lærer mye, repliserer Cindy To (18).

Samspill, solo og teori
Da Cindy og Maria begynte i Unge musikere, var de blant de yngste i gruppen. Nå har de vært med så lenge, at de er blitt blant de eldste. Begge har spilt piano siden de var små, og synes det er gøy å drive med musikk. Maria tenker også å studere utøvende musikk når hun er ferdig med videregående og har lyst å satse på en karriere som pianist.

På samlingene i Unge musikere får medlemmene øvingstimer i samspill, solo og teori og de får også muligheten til å delta i instituttets ensembler, kammermusikkundervisning og mesterklasser og får muligheten til å opptre på konserter.

Etter at øvingstimen sammen med Gisela Herb er ferdig, pakker Maria og Cindy sammen sakene. Det er tid for musikkteori. I timen med universitetslektor Kristian Evje ved Institutt for musikk og dans, skal de gjennomføre en harmonisk analyse av et noteark. Her skal de få en helhetlig forståelse for den harmoniske oppbyggingen i musikk.

Sterkt samhold
Videre på programmet for Cindy og Maria gjenstår en øvingstime til, før det diskes opp med lunsj til alle medlemmene og en intern konsert av en av programmets medlemmer. Under denne samlingen er det fiolinist Ellinor David Larsen som fremfører 1. satsen Vieuxtemps bratsjkonsert for de andre medlemmene i Unge musikere, akkompagnert av Friedrieke Wildschütz ved IMD. Da det nydelige stykket er vel fremført, fyller applausen rommet. Cindy og Maria og de andre medlemmene reiser seg og begynner å gå mot utgangsdøren.

– Tusen takk for en nydelig konsert, Mathilde. Nå må vi skynde oss for å rekke konkurransen.

Under dagens samling av Unge musikere, mangler nemlig en av de yngste medlemmene, Skage Rollheim Larsen (14). Han har fått fritak for å kunne spille marimba i solistklassen under Rogalandsmesterskapet for skolekorps.

– Veldig gøy
13-åringen imponerte med sine ferdigheter og overbeviste med sitt forrykende Marimba-spill, akkompagnert av Friedrike Wildschütz, og gikk til topps i sin gruppe under Rogalandsmesterskapet for skolekorps. Han synes det var godt å vite at han hadde mange som heiet på han da det var hans tur til å opptre. Fellesskapet og samholdet er noe av det han mener er unikt med talentutviklingsprogrammet han er en del av.

– Det er spennende og gøy å være med i Unge musikere. Vi støtter hverandre og ser hverandre opptre slik som i dag når det var min tur til å opptre. Det er veldig gøy at alle de andre medlemmene kommer for å heie på meg, sier han.

Påmeldingsfristen for nytt opptak er søndag 15. mars. Se her for mer .

UiS logo