Nominert til Spellemannsprisen

Et sammenfall av omstendigheter førte musikerne i 1B1 sammen. Nå er ensemblet nominert til Spellemannsprisen.

Musikerne i 1B1 på tur til New York Musikerne i 1B1 på tur til New York. Foto: 1B1/Peter Adamik

1B1, eller Ensemble Bjergsted 1, ble grunnlagt i 2008 av professor ved Institutt for musikk og dans ved UiS, Jan Bjøranger. Det var ifølge han et sammenfall av omstendigheter som gjorde det mulig å etablere et fritt ensemble av høyeste klasse i Stavanger i løpet av relativt kort tid.

Byen var det året utnevnt til europeisk kulturhovedstad, og i den forbindelse ble det ytret et ønske om å styrke strykemiljøet i byen. Vi fikk økonomisk hjelp og støtte til å få i gang et ensemble og fikk også muligheten til å profilere oss i ulike sammenhenger, sier Bjøranger som er fiolonist og kunstnerisk leder i 1B1.

1B1 er et litt annerledes ensemble som forener musikere som underviser ved Universitetet i Stavanger og dets dyktigeste studenter med medlemmer av Stavanger symfoniorkester.

– Betyr mye
I 2012 inngikk 1B1 et samarbeid med Lørdagsskolen ved Stavanger Kulturskole, Stavanger Katedralskole avdeling Bjergsted og Institutt for musikk og dans (IMD) ved UiS om orkesteropplæring for viderekommende elever. Men 1B1 driver ikke bare med opplæringsarbeid. De holder også en rekke konserter og spiller inn plater. Ensemblet har samarbeidet med fremragende utøvere og komponister, og er nå i tillegg nonimert til Spellemannsprisen 2014.

Det er veldig gøy å bli nominert, og det betyr mye for oss, sier Bjøranger som selvsagt håper på at ensemblet hans trekker det lengstre strået og kan ta med seg en Spellemannspris hjem til Stavanger.

siden til Spellemannsprisen, kan du høre et udrag fra albumet «Holberg variations» med 1B1, Jan Bjøranger, Christian Ihle Hadland og Erlend Skomsvoll.

Flere album
Albumet Holberg Variatons kom ut i august i år, og er en av to plater ensemblet har sluppet hittil. Albumet inneholder tre ulike tilnærminger til dette lille stykket som vi kjenner bedre som Norge. Her har ensemblet 1B1 slått seg sammen med jazzmusiker og komponist, Erlend Skomsvoll og en av Norges mest spennende pianister Christian Ihle Hadland i en hylles til Edvard Grieg.

Albumet ble lansert med en konsert 13. august ved Stavanger International Chamber Music Festival. Selv om Holberg Variations bare er 1B1 sitt andre album, kan Bjøranger avsløre at det kommer flere album i nærmeste fremtid.

UiS logo