Lager avis som studentene bare kan lese på do

Kristoffer Lippestad Dokka (24) er redaktør for avisa The Toilet Paper som bare kan leses av studenter og ansatte på Institutt for musikk og dans mens de gjør sitt fornødne. – De fleste sier at de setter stor pris på avisa, sier han.

Jazzstudenten Kristoffer Lippestad Dokka er redaktør for «The Toilet Paper». Jazzstudenten Kristoffer Lippestad Dokka er redaktør for «The Toilet Paper».

Hvis du befinner deg i et av Institutt for musikk og dans (IMD) ved Universitetet i Stavanger sine lokaler i Bjergsted, bør du sørge for at du har tid til et toalettbesøk. Her, og bare her, kan du nemlig lese avisa «The Toilet Paper» som lages av studenter ved instituttet og som leses og nytes av studenter og ansatte, og andre som har tatt turen innom.

Hver måned kommer det ut en ny utgave der du kan lese reportasjer som handler om studenter og ansatte ved IMD, teste deg i ulike quizer og lese faste spalter - samtidig som du sitter på toalettet. Avisa er festet opp på innsiden av døren på hvert toalettavlukke rundt om på instituttets mange toaletter.

Oppgradert avisa
Redaktøren for avisa er tredjeårsstudent på jazz Kristoffer Lippestad Dokka (24). Han kan fortelle at avisa har eksistert ved IMD i mange år, og at slike «doaviser» har vært relativt vanlige på musikkinstitusjoner rundt om i landet. Lippestad Dokka tok over vervet som redaktør for et år siden og har oppgradert avisens layout hele tre ganger siden den gang. Det som begynte som en A4-siders avis er nå oppgradert til en to A3-siders avis. I tillegg har han fått med seg flere frivillige journalister og til sammen utgjør de en redaksjon på fem personer. Bidragsyterne er alle studenter på instituttet og representerer de ulike studieretningene jazz, klassisk og dans.

– The Toilet Paper er et medium som hele miljøet her på IMD kan samle seg rundt samtidig som de kan følge med på hva de andre avdelingene og studieretningene holder på med. Det er også en plattform der studentrådet på instituttet kan fortelle hva som skjer, sier han.

– Alle skal forstå
Redaksjonen består av Lippestad Dokka, Ingrid Dyrnes Svendsen som går på jazz, Hanna Nordlien Berg fra klassisk, Camilla Schnack som studerer dans og Phillip Boyle, som er utvekslingsstudent og har jobben som korrekturleser. Hele avisas innhold er på engelsk. Dette er et bevist valg, forteller Lippestad Dokka.

– Det er et stort internasjonalt miljø her på IMD, og vi ønsket at alle skulle forstå det som stod i avisa og at vi på den måten kunne inkluderere alle, sier han.

Han tror at grunnen til at studenter og ansatte er så fornøyde med avisa, er at de synes det er gøy og spennende å lese om seg selv og holde seg oppdaterte på hva som skjer på instituttet.

– Vi får stadig høre at mange synes det er gøy å sitte seg ned på toalettet og lese om det som skjedde forrige måned og hva som skal skje den neste måneden, sier han.

Ledd i økosystemet
Redaksjonen holder møter flere ganger i måneden, der de diskuterer hva de skal skrive om i neste utgave og de ulike sakene blir delegert mellom medlemmene. Så setter Lippestad Dokka innholdet sammen i et program og får printet opp nok eksemplarer til å dekke alle toalettene. Foreløpig er det ledelsen på instituttet som har tatt på seg kostnadene på å få trykket opp avisa, og Lippestad Dokka sier at han får positive tilbakemeldinger på det de gjør.

Han ønsker å oppgradere og gjøre nye endringer med avisa, men sier han ikke helt har bestemt seg for retningen videre og om de skal innføre en mer tabloid vinkling, eller ikke.

– Jeg er usikker på hvilken retning The Toilet Paper kommer til å ta i fremtiden, men det viktigste er at avisa vedvarer. Vi opplever at det er viktig for miljøet at den gjør det. Den er på en måte blitt et ledd i hele økosystemet her på IMD, sier han.

Tekst og foto: Maria Gilje Torheim