«Dirigentuka - Norges største dirigentkurs» startet i dag i Bjergsted

100 dirigenter fra inn- og utland og en 16 dirigenter stor lærerstab samles i Stavanger på Institutt for musikk og dans til Norges og Nordens største dirigentkurs 10. -16. august.

Fra Lille konsertsal - husorkesteret dirigeres

Dirigenter fra både Norge og utlandet reiser til Stavanger og Institutt for Musikk og Dans i Bjergsted for å delta ved Norges største dirigentkurs. Blant lærerne finner vi Eivind Gullberg Jensen, norsk stjernedirigent med stor karriere på kontinentet. Han rekker en tur innom Dirigentuka i Stavanger på vei mellom dirigentoppdrag i Wien og Berlin.  Eivind skal lede mesterklassen der fem dirigenttalenter får prøve seg på Stavanger Symfoniorkesters blåsere.

Ellers retter Dirigentuka seg mot hele spekteret av dirigenter, fra nybegynner til profesjonell. Kurset er i stor grad rettet mot dirigenter i det frivillige musikkliv, og særlig korpsdirigenter. I løpet av Dirigentuka tilbys mesterklasser på alle nivåer fra aspirantkorps via skolekorps og amatørkorps til elitekorps.

Stavanger Brass Band, som regnes som et av Norges aller beste korps stiller til daglige mesterklasser for deltakerne ved den avanserte delen av kurset. De spiller også avsluningskonserten fredag 16. august, der ti utvalgte dirigenter får dirigere.
Og den aller mest eksklusive mesterklassen blir altså med Stavanger Symfoniorkester som stiller med sine blåsere til en mesterklasse torsdag 15. august.

Dirigentuka ble arrangert for første gang i fjor, og var en stor suksess. I år er kurset helt fulltegnet med 100 deltakere. Initiativtakeren til og ildsjelen bak dette arrangementet er Morten Wensberg, som er dirigentlærer ved Institutt for musikk og dans ved Universitetet i Stavanger.

Avslutningskonsert
Dirigentukas avslutningskonsert holdes i Lille konsertsal i Bjergsted fredag 16. august kl. 19.30. Stavnager Brassband spiller, og 10 utvalgte dirigenter fra Dirigentuka dirigerer. Konserten er åpen for alle og gratis! Velkommen!

Fakta om Dirigentuka
* Dirigentuka arrangeres i samarbeid mellom Universitetet i Stavanger og Norges Musikkorps Forbund.
* I 2012 deltok 77 dirigenter ved kurset. I 2013 er Dirigentuka helt fullbooket med 100 deltakere. Dette er et uvanlig stort dirigentkurs, også i internasjonal sammenheng.
* De fleste deltakerne kommer fra Norge – fra hele landet. I år er det også en viss internasjonal deltakelse med dirigenter fra Finland, Russland, Tyskland, Malaysia og Frankrike.
* Lærerstaben er bredt sammensatt og består blant annet av Eivind Gullberg Jensen, Bjarte Engeset, Morten Wensberg, Trond Korsgård, Bjørn Sagstad, Cathrine Winnes, Trond Husebø, Birgitte Grong og Helge Haukås.
* Kurset er et intensivt og innholdsrikt dirigentkurs der deltakerne deltar i teknikktimer, gruppeundervisning, foredrag og mesterklasser fra 09 til 21 hver dag. En rekke ulike dirigentrelaterte tema blir berørt.
* Stavanger Symfoniorkesters blåsere stiller som øvingsensemble til mesterklasse med Eivind Gullberg Jensen torsdag 15. august kl. 10.00-13.40 i Lille konsertsal i Bjergsted. Repertoaret er Stravinsky og Strauss.
* Stavanger Brass Band stiller til mesterklasser hver kveld fra mandag 12. august kl 18-21. Mesterklassene ledes av den Norske dirigentnestoren Bjarte Engeset. Fredag 16. august spiller SBB Dirigentukas avslutningskonsert i Lille konsertsal kl. 19.30, der 10 utvalgte deltakere dirigerer.
* Stavanger Musikkorps av 1919, Våland Skolekorps og Våland Juniorkorps stiller også som øvingsensembler i løpet av Dirigentuka.

Program Dirigentuka

UiS logo