1B1 vant Spellemann

– Det er helt uvirkelig– fantastisk – men uvirkelig, sier en stolt og rørt Jan Bjøranger. Sammen med ensemblet 1B1 fikk professoren ved Institutt for musikk og dans på UiS en Spellemann i kategorien klassisk.

Stolte Spellemannsprisvinnere fra UiS, Jan Bjøranger og Maria Selnes. Stolte Spellemannsprisvinnere fra UiS, Jan Bjøranger og Maria Selnes.

Sammen med Erlend Skomsvoll og Christian Ihle Hadland fikk ensemblet 1B1 Spellemannsprisen i kategorien "klassisk" i Stavanger konserthus lørdag kveld. Ensemblet består blant annet av flere studenter fra Institutt for musikk og dans (IMD) ved UiS samt professor Jan Bjøranger.

– Vi har vært utrolig nervøse og redde for at de skulle rope opp våre navn, og vi har stirret og pugget på takketalene våre hvert andre minutt i hele kveld, sier UiS-professoren.

Les mer om 1B1 her

Utrolig øyeblikk
Sammen med fiolinstudent Maria Selnes ved Institutt for musikk og dans ved UiS og fiolinist i 1B1, var Bjøranger oppe på scenen for å ta i mot den gjeve Spellemannsprisen lørdag kveld. Et øyeblikk han beskriver som ikke annet enn "utrolig".

– Det er en utrolig stor annerkjennelse. Jeg føler jeg har tømt meg selv fysisk og emosjonelt i arbeidet med denne platen og nå får vi endelig betalt for det. Å vinne en Spellemann betyr alt. Jeg tviler på at det var så mange utenfra Stavanger som hadde hørt om 1B1 før, nå har vi satt spor og fått vist oss frem på den største arenaen for oss som holder på musikk her i landet. Det vil trekke til seg flere studenter og ha en positiv effekt for musikkopplæringen ved UiS, sier han.

Flere tilfeldigheter
1B1, eller Ensemble Bjergsted 1, ble grunnlagt i 2008 av Bjøranger. Det var ifølge UiS-professoren et sammenfall av omstendigheter som gjorde det mulig å etablere et fritt ensemble av høyeste klasse i Stavanger i løpet av relativt kort tid. 1B1 er et litt annerledes ensemble som forener musikere som underviser ved Universitetet i Stavanger og dets dyktigeste studenter med andre medlemmer av Stavanger symfoniorkester.

I 2012 inngikk 1B1 et samarbeid med Lørdagsskolen ved Stavanger Kulturskole, Stavanger Katedralskole avdeling Bjergsted og Institutt for musikk og dans (IMD) ved UiS om orkesteropplæring for viderekommende elever. Men 1B1 driver ikke bare med opplæringsarbeid. De holder også en rekke konserter og spiller inn plater. Ensemblet har samarbeidet med fremragende utøvere og komponister, og har nå også vunnet en Spellemannspris.

Albumet kom ut i august i år, og er en av to plater ensemblet har sluppet hittil. Holberg Variations er tre vidt forskjellige tilnærminger til ett lite stykke Norge. Her har ensemblet 1B1 slått seg sammen med jazzmusiker og komponist, Erlend Skomsvoll og en av Norges mest spennende pianister Christian Ihle Hadland i en hyllest til Edvard Grieg.

UiS logo