Synger norske barnesanger i stort videoprosjekt

Juliane Aarstad Senland (21) er student på lektorutdanningen ved UiS og musiker på fritiden. I disse dager spiller hun inn 40 barnesanger som skal representere Norge i en serie av animasjonsvideoer som inkluderer barnesanger fra hele verden.

Juliane Aarstad Senland, student på lektorutdanningen ved UiS er med i et stort prosjekt. Juliane Aarstad Senland, student på lektorutdanningen ved UiS er med i et stort prosjekt.

Juliane Senland (21) fra Flekkefjord er andreårsstudent på lektorutdanningen for 8.-13. trinn ved Universitetet i Stavanger. Når hun ikke er opptatt med forelesninger og pensumslesing, spiller hun inn norske barnesanger som skal bli brukt i et stort internasjonalt prosjekt.

Barn lærer gratis
Foreløpig har kun den første filmen hennes blitt publisert på Youtube, men flere er på vei. Totalt skal hun spille inn 40 tradisjonelle norske barnesanger. Prosjektet lektorstudenten deltar i, er et stort internasjonalt prosjekt som selskapet Emorphosys Software Solutions Ptv Ltd. i India står for.

Det indiske selskapet lager animasjonsvideoer til sangene og publiserer de på Youtube. Formålet med prosjektet er at barnesanger fra ulike land skal publiseres på dette mediet, slik at barn skal kunne lære gratis. Her kan de velge mellom mange tusen barnesanger fra ulike deler av verden og de kan klikke seg inn på alt fra norske, italienske, britiske, svenske og russiske barnesanger.

Tradisjonelle barnesanger
Julianes barnesanger blir publisert på en underkanal av hovedkanalen eDewcate, som har fått navnet «Norske barnesanger». Videoene som blir publisert på hovedkanalen har til sammen over 661 millioner avspillinger, og kanalen har rundt 1 millioner abonnenter.

– Jeg synger og spiller inn tradisjonelle sanger som foreldre har sunget for barna sine opp gjennom tidene. Det indiske selskapet samler barnesanger fra forskjellige land rundt om i verden, og lager animasjoner til sangene, forteller Juliane.

Hun både synger og spiller gitar til sangene. Til lyden av for eksempel «Bjørnen sover», vises en liten filmsnutt med en bjørn.

– Det er et svært spennende prosjekt og jeg syns det er veldig gøy å få være med å bidra, forteller hun.

– Trives godt
Juliane har sunget og spilt gitar siden hun var en liten jente, og har spilt en EP sammen med et band hun pleide å spille med da hun gikk på musikklinja på en videregående skole i Kristiansand. I tillegg har hun spilt inn et par CD-er med sin far Arne Olav Senland.

21-åringen trives godt på lektorutdanningen, og forteller at hun synes det går fint å kombinere interessen for musikk med studiene. Hun oppdaget tidlig at hun ønsket å bli lærer og ble inspirert av de gode lærerne hun hadde på skolen hjemme i Flekkefjord og senere på videregående skole. UiS ble også førstevalget når hun skulle velge studiested.

– Jeg hadde hørt mye bra om Universitetet i Stavanger, og jeg trives godt på lektorutdanningen. Jeg synes studieløpet er bra lagt opp og jeg har ikke noe å utsette på studiet, sier Juliane som spesialiserer seg i engelsk og tar Religion som fag 2.

– Stor stas
Den første videoen hennes ble publisert for under en måned siden og har godt over 700 visninger. Hun forteller at foreldrene og vennene hennes har vært inne og sett på videoen opptil flere ganger, og hun synes det er stas å få være med på et stort internasjonalt prosjekt som dette.

Hun har drevet med musikk lenge og har opptrådt på en rekke konserter, i flere musikaler og på UKM. Men muligheten til å bli med på prosjektet, dukket faktisk opp igjennom svigerinnen fra Russland som kjente noen som var involvert i prosjektet.

– Hun fikk spørsmål om hun kjente noen som kunne synge norske barnesanger, og tipset dem om meg. Slik kom vi i gang, sier 21-åringen og smiler.

UiS logo