Lektorstudenter underviste på engelsk i Nederland

Christoffer Mæland og Malin Asker Andersen, begge tredjeårsstudenter i lektorprogrammet ved UiS, gjennomførte sin første praksisperiode i utlandet.

Lektorstudenter Nederland- Lektor UiS Malin Asker Andersen og Christoffer Mæland underviser elever i Nederland.

Nå er de to som er studenter ved lektorutdanningen for 8. -13. trinn ved UiS, tilbake etter fire ukers praksis i Nederland.

- Å undervise i Nederland har vært utrolig spennende. Det har vært gøy å se hvordan undervisning skjer i et land med et helt annet skolesystem enn det vi er vant med, og det å skulle undervise på engelsk har vært en verdifull opplevelse. Jeg tror vi begge har fått utfordret oss selv og vokst mye, sier Christoffer Mæland.

1. februar dro han og Malin Asker Andersen til Bergen op Zoom i Nederland for fire ukers lærerpraksis på RSG ‘t Rijks.

- Jeg har fått et godt utbytte av oppholdet og er veldig glad for at jeg dro, sier Malin Asker Andersen.

Tospråklig

RSG ‘t Rijks er en skole for elever på ungdomstrinnet og videregående nivå.  En del av undervisningen er tospråklig der de nederlandske elevene undervises på engelsk. Klassene er også bygget opp etter elevenes kunnskaper.

- På RSG’ t Rijks var det nivåinndeling av elevene og det var spennende å se hvordan det virket, sier Malin Asker Andersen.

Nytt tilbud

Det er første gang lektorstudentene har fått tilbud om praksis i utlandet. Ideen om å utveksle studenter ble lansert i fjor vinter i arbeidet med prosjektet ILQ (Improving Learning Quality). Dette er et samarbeid mellom Universitetet i Stavanger (UiS), Rogaland fylkeskommune, Sandnes og Vågen videregående skoler i Sandnes og RSG’t Rijks i Nederland.

Studiekoordinator Mia Nygaard ved UiS håper utvekslingssamarbeidet kan bli varig.

- Jeg besøkte studentene under praksisoppholdet og fikk treffe deres veiledere. De var veldig positive til et fortsatt samarbeid, så det håper jeg vi skal få til, sier hun.

Som ledd i samarbeidet skal nå Sandnes videregående skole ta imot to lærerstudenter fra Nederland.

Lånte sykler

Bergen op Zoom er en av de eldste byene i Nederland. Den har rundt 65.000 innbyggere. Sykkel er et vanlig transportmiddel. Det ble det også for UiS-studentene.

- Vi bodde ikke langt fra skolen og det tok bare 4-5 minutter å sykle. Vi fikk låne sykler på skolen. I tillegg fikk vi se en del av landet, blant annet Amsterdam, Rotterdam og Roosendaal. Vi fikk også en tur til Antwerpen i Belgia, forteller Malin Asker Andersen.

- Fikk du lært deg noe nederlandsk?

- Det har jo likheter med det norske språk, men skulle nok jobbet mer med det grunnleggende før jeg dro. Det går imidlertid fint å lese, sier hun.

UiS logo
Lektor -studenter UiS Nederland

UiS-studentene Malin Asker Andersen og Christoffer Mæland utenfor inngangsdøren til leiligheten i Het Koetshus.