Bokbad om sensur av norsk litteratur

Benedikt Jager er i disse dager aktuell med boken «Norsk litteratur bak muren». Tirsdag ble han bokbadet av Sven Egil Omdal foran et stort antall publikummere i Universitetsbiblioteket.

I boka har Benedikt Jager, som er ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for kultur- og språkvitenskap ved UiS, undersøkt hvordan norsk litteratur ble mottatt i det totalitære Øst-Tyskland. Mellom 1950 og 1990 ble i alt 91 norske titler oversatt og utgitt på det østtyske markedet. Jager viser i boka «Norsk litteratur bak muren; Publikasjonshistorie og sensur fra DDR (1951-1990)», utgitt av Fagbokforlaget, hvilke vurderinger som ble gjort av norske bøker.

Sensursystemet i Øst-Tyskland
Under boklanseringen tirsdag denne uken gav Jager publikum et innsyn i sensursystemet og de ideologiske føringene i den østtyske staten. Undersøkelsen bygger i sin helhet på hittil upublisert arkivmateriale fra det østtyske kulturdepartementet, de store østtyske forlagene og til dels Stasiarkivene.

På grunnlag av mangfoldige dokumenter fra fire tiår, rekonstrueres det østtyske blikket på både kjente navn som Henrik Ibsen og Johan Borgen, og glemte forfattere som Øivind Bolstad og Terje Stigen. Det vies i tillegg stor plass til kontroversielle forfatterskap som Knut Hamsun, Arnulf Øverland og Nordahl Grieg. Boken kaster også noen blikk på hvordan norske forfattere forholdt seg til utfordringene i den østtyske forlagsbransjen.

Dette temaet er i høyeste grad aktuelt i disse dager, da det sist søndag var 25 år siden Berlinmuren ble revet og Øst-Tyskland sluttet å eksistere. Bokbadingen av Jager ble gjort av Sven Egil Omdal, som er kommentator og tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad. Lanseringen ble arrangert av Universitetsbiblioteket, og Fagbokforlaget bidro med kake og blomster.

Se hele boklanseringen med Benedikt Jager og Sven Egil Omdal:

UiS logo
Sven Egil Omdal stod for bokbadingen av Benedikt Jager.