Skatteliste-snoking ga høyere lønn

På forskning.no presenteres forskning gjort av Ingeborg Fodøy Solli og Mari Rege på Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger om da norske ansatte fikk vite hva kollegene deres tjente, gikk inntekten til de som tjente dårligst opp fem prosent i forhold til kollegene.

Les hele saken på forskning.no

Utdrag av saken ved journalist Bård Amundsen for forskning.no:

I 2001 bestemte Stoltenberg-regjeringen at informasjon om alle skattebetalernes lønn og skatt skulle bli tilgjengelig på internett. Over natten ble skattelistene folkelesning i Norge. I ettertid stanset myndighetene den vidåpne tilgangen, og fra 2013 avsløres nå navnet til den som leter etter informasjon om i skattelistene.

Solli og Rege imidlertid spurt seg: Hva ble konsekvensen da folk ble klar over hva de nærmeste kollegene deres på jobben fikk i lønn?

Eller spurt litt annerledes: Hvilken betydning har relativ lønn – altså hva du tjener i forhold til andre som gjør omtrent det samme som deg – for hva du synes om jobben din?

Ble det for eksempel slik at de som plutselig fikk vite at de mottok dårligere lønn enn sine kolleger, sluttet oftere i jobben

– Det fant vi at stemte, bekrefter Ingeborg Foldøy Solli, forsker ved UiS. Det er hun som har gjort denne studien, sammen med forskerkollega Mari Rege.

Svaret fikk forskerne ved å identifisere hvor mye hvert enkelt individ tjente relativt til nære kolleger, og se dette i forhold til om folk i større grad byttet jobb etter at skattelistene ble lagt på nettet.

Kontaktinformasjon/hjemmesidene til:

Førsteamanuensis Ingeborg Foldøy Solli