Åpent seminar i økonomi og finans onsdag 18. september om forskjeller i indre motivasjon og latskap mellom privat og offentlig sektor.

Robert Dur fra Erasmus University Rotterdam vil presentere sitt paper: “Intrinsic Motivation of Public Sector Employees: Evidence for Germany”

Robert Dur er Professor of Economics, Department of Economics, Erasmus University Rotterdam. Han er også Research Fellow ved Tinbergen Institute, CESifo, University of Munich og IZA, Bonn.

Tittel: “Intrinsic Motivation of Public Sector Employees: Evidence for Germany”

Abstract:

We examine differences in altruism and laziness between public sector employees and private sector employees. Our theoretical model predicts that the likelihood of public sector employment increases with a worker's altruism, and increases or decreases with a worker's laziness depending on his altruism. Using data from the German Socio-Economic Panel Study, we find that public sector employees are significantly more altruistic and lazy than observationally equivalent private sector employees.

A series of robustness checks show that these patterns are stronger among higher educated workers; that the sorting of altruistic people to the public sector takes place only within the caring industries; and that the difference in altruism is already present at the start of people's career, while the difference in laziness is only present for employees with sufficiently long work experience.

Seminaret finner sted i Ellen & Axel Lunds hus, rom H-125

Tid: Onsdag 18. september kl 12:00-13:00