Lydopptak av bokpresentasjon med Øyvind Foss

Øyvind Foss presenterte sin nye bok ”Gestapo midt i byen: Henrik Wergelands gate 14 i krig og fred” i Bokkafeen i Kjølv Egelands hus tirsdag 27. mars. Historiestudent og styremedlem Gunnar Dyrseth var med som kommentator. Her kan du høre lydopptak av hele presentasjonen.

Dette var den tredje bokpresentasjonen i serien i bokkafeen i Kjølv Egelands hus i vår.

Hør lydklippet på iTunes her.

- Ingen fortelling om lidelse
”Gestapo midt i byen: Henrik Wergelands gate 14 i krig og fred” retter søkelyset på et hus som fungerer som et speilbilde på krigens spenninger, som to familier ble utsatt for under okkupasjonen.

- Dette er ingen sentimental fortelling om lidelse. Jeg har lagt vekt på den spaltede virkeligheten under krigen, sa Foss under presentasjonen.

I et hus der Gestapo rekvirerte leilighet, hadde forhørskontor i nærheten av to familier med barn, der foreldrene ikke var NS, men hadde kontakt med motstandsbevegelsen. Hvordan klarte de det i et hus, hvis eier var NS, sønnen en venn av Gestapo, samtidig som de som bodde i huset drev sitt eget spill mot systemet?

Student Gunnar Dyrseth hadde en lengre analyse av boken, hvor han blant annet poengterte at dette er en ny type krigsfortelling som ikke handler om helter og fiender.

- Det var vanlige mennesker og liv som skulle leves. Det er interessant at dette fortelles på mikronivå. Det skaper en annen innfallsvinkel, sa Dyrseth.

Professor emeritus
Øyvind Foss er dr. theol. Han har vært prest, og prorektor ved UiS. Foss var forskningsprofessor (DAAD/Bonn)  tilknyttet Universitetet i Heidelberg i 1992/93 og 2000/01, og er som emeritus i juni 2012 gjesteprofessor i diakonivitenskap samme sted. Han er i dag tilknyttet Vitenskapsakademiet i Stavanger og Seniorsenteret ved UiS. Han har vært en aktiv samfunnsdebattant gjennom mange år, og har gitt ut over 20 bøker.

Foss gikk i småskolen under krigen, og han har med denne boka skrevet ned en historie han har holdt for seg selv i 65 år. Boka, som er illustrert med bilder, kom ut på Stiftelsen Arkivet i Kristiansand på slutten av fjoråret.

Gunnar Dyrseth er masterstudent i historiedidaktikk ved UiS. Han skriver på en masteroppgave om en lokal landssviksak.

Her er bokpresentasjonen til Øyvind Foss 27. mars: