Åpning av Kongsgårdsalongen

Universitetsbibliotekets nye samling med bøker fra Kongsgård ble høytidelig åpnet tirsdag 8. november.

• Oversiktsbilde fra Kongsgårdsalongen
  • Bibliotekdirektør Gitte Kolstrup taler under åpningen
    Bibliotekdirektør Gitte Kolstrup taler under åpningen.
  • Bilde av bord med mat
  • Bilde fra Kongsgårsalongen
  • Universitetsbibliotekar Kristian Solem prøver ut massasjestolen i Kongsgårdsalongen
    I Kongsgårdsalongen er det blant mye annet en massasjestol. Her forsikrer Kristian seg om at den fungerer som den skal.
  • Bilde fra Kongsgårsalongen

I 2014 overtok Universitetsbiblioteket rundt 7000 gamle bøker fra Kongsgård, som i dag er en del av  Stavanger katedralskole. Mange av bøkene er av høy kulturhistorisk verdi, og har opprinnelig inngått i skolens bibliotek langt tilbake i tid. De eldste av dem er fra 1500-tallet.

Bøkene har nå fått sitt eget område i underetasjen i biblioteket på Ullandhaug. Her danner de rammene om et «gammelt bibliotek» hvor studentene kan studere, men også slappe av og bla i de gamle bøkene.

Åpning av samlingen foregikk i høytidelige og festlige former tirsdag 8. november. Bibliotekdirektør Gitte Kolstrup startet markeringen med en kort tale Hun fortalte om bakgrunnen for at UiS har overtatt samlingen, og veien fram dit vi er i dag. Hun passet på å takke de som fortjener en takk i den anledning, det er ganske mange.

Rektor Turid Myhra fra Stavanger katedralskole klippet snoren og markerte at samlingen er åpnet. Hun sa at hun synes det er både fint og naturlig at samlingen overføres fra en kunnskapsinstitusjon til en annen: Fra gamle Kongsgård til byens moderne universitet.

Hun avslørte så navnet på samlingen. Etter en intern navnekonkurranse på biblioteket har vi kommet fram til det passende navnet Kongsgårdsalongen

Etter åpningen var det mulighet for å kikke rundt i samlingen og nyte småkaker, sjokolade og mandariner med passende drikke. Ikke minst kunne de besøkende prøve massasjestolen, som er et helt nytt tilbud til studenter og ansatte ved UiS. Vi tror nok at den blir populær!

Et åpent område
Fra i dag og for all tid framover kan studenter og ansatte benytte seg av Kongsgårdsalongen, til studier og hvile. Vi håper mange av dere vil ta en tur, og la dere inspirere av stemningen en boksamling fra eldre tider skaper i et rom.